3 min read

Context en achtergrondinformatie: ontvoerde crew aan boord van de Nederlandse olietanker Davide B


Featured Image

De MV Davide B is op 11 Maart 2021 aangevallen door 9 bewapende individuen 213nm (nautische mijlen) ten Zuiden van Cotonou. 15 van de 21 crewleden zijn ontvoerd, de nationaliteit van deze crewleden is Oekraïens, Roemeens, en Filipijns. De Golf van Guinea is op dit moment het wereldwijde epicentrum van piraterij. 136 crew leden zijn in 2020 ontvoerd in 27 incidenten. In 2021, zijn tot dusver 44 crew leden ontvoerd in 3 incidenten. De aanvallen worden steeds gewelddadiger, in 80% van de incidenten in 2020 waren piraten bewapend met vuurwapens. 

DAVIDE_B  

Aanvallen vinden steeds verder van de kust plaats waar marines van de kuststaten onvoldoende individuele capaciteiten hebben om piraterij te kunnen bestrijden. Het incident met de Davide B heeft  plaatsgevonden op 9nm ten zuidoosten van de grens met de EEZ (Exclusieve Economische Zone) van Nigeria. Schepen in dit gebied zijn zeer kwetsbaar voor piraterij aangezien regionale marines uitsluitend opereren binnen hun EEZ en territoriale wateren. Dit gebied valt daar net buiten en georganiseerde piraten groepen spelen hierop in. In 2020, zijn er vijf incidenten gerapporteerd binnen 30nm van dit incident.  

Om het tij te keren moeten kuststaten substantiële actie ondernemen om sociale-economische omstandigheden in de kustregio’s te stabiliseren en om hun wateren effectiever te bewaken. Om dit te realiseren is regionale samenwerking en een internationale coalitie nodig. Er zijn een aantal regionale programma’s zoals de Yaoundé Code of Conduct en de Lomé Charter, met informatiedeling, anti-piraterij wetgeving en investeringen in maritieme veiligheid als doel. De implementatie van deze programma’s is echter minimaal, zo is Nigeria vooralsnog het enige land dat anti-piraterij wetgeving heeft geïntroduceerd.   

In internationale wateren is een intensievere betrokkenheid van internationale marines nodig. Het Deense Ministerie van Defensie heeft recent aangekondigd tussen November 2021 en Maart 2022 een fregat naar de Golf van Guinea te sturen. Dit komt nadat de Deense rederij Maersk een oproep deed voor een internationale coalitie, vergelijkbaar aan de missie van de Europese Unie in de Golf van Aden, om piraterij te bestrijden. Er zijn op dit moment drie Europese marineschepen gestationeerd in de regio; een Portugees, Italiaans en Spaans schip. Deze schepen zijn onderdeel van de ‘Coordinated Maritime Presence’ van de Europese Unie en hebben geen mandaat om in te grijpen bij een aanval. Het Deense schip wordt onder een nationaal mandaat ingezet en zal wel betrokken worden bij reddingsoperaties. Denemarken laat met deze stap leiderschap zien en hoopt op substantiële betrokkenheid van andere Europese Marines die tot dusver slechts minimaal hebben ingezet.   

Sign me up to Channel16